Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Οι Αραβες επενδυτές και άλλα γραφικά

Τα πετροδολάρια δεν θα έρθουν τελικά όσο εύκολα επιδίωκε η κυβέρνηση. Γι' αυτό χαμηλώνουν οι τόνοι για το υποτιθέμενο κύμα επενδύσεων από τους Αραβες στην Ελλάδα. Ηδη δύο από τις πρώτες και πολυδιαφημισμένες κινήσεις αραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, η εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και η ενεργειακή επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, αντιμετωπίζουν προβλήματα και βρίσκονται υπό έντονη αμφισβήτηση. Η αλλαγή πλεύσης είναι εμφανής και στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τα οποία ελπίζουν πως θα υπάρξουν λιγότερες δυσκολίες στην προσέλκυση κεφαλαίων από την Κίνα.
Οι πρώτες επαφές με επενδυτές που ενδιαφέρονται για τους προς ιδιωτικοποίηση οργανισμούς  δείχνουν, πάντως, πως επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι δυτικοευρωπαϊκοί όμιλοι. Οι τελευταίοι δεν έχουν κανένα λόγο να επιτρέψουν στα αραβικά κεφάλαια να διεισδύσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τη συνδρομή και των Βρυξελλών, οι Αραβες δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να αποκτήσουν στρατηγικής σημασίας περιουσιακά στοιχεία εντός της Ε.Ε. (από τις μεταφορές μέχρι την ενέργεια) και η παρουσία τους περιορίζεται σε μειοψηφικές συμμετοχές για λόγους αβροφροσύνης...

Οι αστοχίες κυβερνητικών στελεχών ενδέχεται να οδηγήσουν σε ναυάγιο την επένδυση για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και σταθμού φυσικού αερίου (LPG) στην περιοχή του Αστακού, συνολικού ύψους περί τα 3 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός πως στο έργο εμπλέκεται και επικοινωνιολόγος (ο συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και του Κατάρ Γ. Σεφερτζής) η υπόθεση έχει ήδη κολλήσει σε επικοινωνιακές συμπληγάδες... Διαφημίστηκε από κάποιους στην κυβέρνηση ως επένδυση του Κατάρ, αλλά στην πορεία διαπιστώθηκε πως το αραβικό εμιράτο πρόκειται να συμμετάσχει (τουλάχιστον στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής) με μειοψηφικό ποσοστό, περί το 33%. Υποτίθεται πως η συμφωνία επετεύχθη επί της παρούσης κυβέρνησης, αλλά στην πραγματικότητα "ζυμώνεται" εδώ και πάρα πολύ καιρό από διάφορους παράγοντες οι οποίοι ανήκουν στο κυβερνών κόμμα.
Ταυτόχρονα εμφανίστηκαν και άλλοι επενδυτές όπως οι δύο παλαιστινιακές οικογένειες (Σαμπάχ και Χούρι) που ελέγχουν τον κατασκευαστικό κολοσσό CCC. Η Consolidated Contractors Corp. έχει έδρα την Αθήνα, με βάση ειδικό καθεστώς λειτουργίας, και είναι σήμερα η μεγαλύτερη τεχνική εταιρεία της Μέσης Ανατολής. Την εικόνα συμπληρώνει άγνωστη γερμανική εταιρεία (Rosebud) η οποία διοικείται από τον κ. Γ. Αντωνιάδη. Ο κ. Αντωνιάδης εμφανίστηκε ως γκουρού από κάποιους στην κυβέρνηση με ειδικότητα στην παραγωγή ενέργειας από άλγη... Τέτοια έργα της Rosebud, πάντως, δε μπορεί κανείς να βρει εύκολα στην παγκόσμια αγορά.
Μαζί με τη σύγχυση και το συνωστισμό επενδυτών, σε ένα έργο το οποίο υποτίθεται πως θα υλοποιούσε το Κατάρ, άρχισε και το κυβερνητικό γαϊτανάκι για το ποιος στηρίζει ή όχι τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο LPG. Τέτοιου τύπου μονάδες θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας και ήδη στο υπουργείο Περιβάλλοντος διαρέουν πως ο ένας υφυπουργός την υποστηρίζει, ενώ η υπουργός κρατάει αποστάσεις. Το κλίμα αμφισβήτησης του έργου πέρασε στη συνέχεια στην τοπική κοινωνία και ήδη στην περιοχή δημιουργούνται κινήσεις κατά της επένδυσης, με τη συμμετοχή και καθηγητών του πανεπιστημίου Πατρών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου