Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Μπατατούδης: Αλλο ένα πουλέν της εκσυγχρονιστικής περιόδου...

Η αίθουσα του ξενοδοχείου Hilton ήταν κατάμεστη. Οι καλεσμένοι μπορούσαν να δουν σε γιγαντοοθόνη την εικόνα από την πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης με φιλάθλους του ΠΑΟΚ να παραλληρούν κατά τη διάρκεια δηλώσεων του προέδρου της ομάδας. Η ομιλία του προέδρου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μεταδίδονταν ζωντανά στη συμπρωτεύουσα και η πλατεία πήρε φωτιά όταν ανακοίνωσε πως ο ΠΑΟΚ θα μπει στο χρηματιστήριο (υπενόησε αυτό της Νέας Υόρκης, όχι της Αθήνας!). Οι ίδιοι φίλαθλοι φώναζαν λίγους μήνες μετά το "Μπατατούδη, Μπατατούδη, δε χορεύει νηστικό αρκούδι"!

Ο πρόεδρος δεν ήταν άλλος από τον Γιώργο Μπατατούδη, πρώην ιδιοκτήτη της τεχνικής εταιρείας ΕΡΓΑΣ, της Intersat, τηλεοπτικού σταθμού, κλπ. Ο επιχειρηματίας συνελήφθη στις αρχές της εβδομάδας στην Τρίπολη της Λιβυής καθώς είχε καταδικαστεί τον Απρίλιο του 2009, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σε δέκα χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή για υπεξαίρεση 7,3 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της ποδοσφαιρικής ομάδας. Ο Γ. Μπατατούδης, από τα "πουλέν" των κερδοσκόπων την περίοδο της χρηματιστηριακής παραφροσύνης στα τέλη της δεκαετίας του '90, πέρασε τα τελευταία δέκα χρόνια από δικαστήριο σε δικαστήριο. 

Αναρριχήθηκε με μεγάλη ταχύτητα στην αφρόκρεμα του χρηματιστηρίου στα μέσα της ίδιας δεκαετίας, αλλά εξαφανίστηκε το ίδιο γρήγορα όταν άρχισαν να σπάνε οι "φούσκες" της Σοφοκλέους. Ηταν ένα από τα σύμβολα της ευφορίας στο Χ.Α. που έφτασε να γίνει γιγαντοαφίσσα του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000!

Στα πέντε χρόνια που βρέθηκε στον αφρό ο Γ. Μπατατούδης κατάφερε να συνεργαστεί με σχεδόν όλους τους εμπλεκομένους σε σκοτεινές υποθέσεις του επιχειρείν, της πολιτικής, της δικαστικής εξουσίας και όχι μόνο: Από τον πρώην γενικό διευθυντή της Siemens Hellas Ηλία Γεωργίου μέχρι τον πρώην επικεφαλής της Αγροτικής Πέτρο Λάμπρου, την πρώην ανακρίτρια Κ. Μπουρμπούλια, χρηματιστές που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, κλπ. Μετετράπη από ιδιοκτήτη μιας μεσαίας τεχνικής εταιρείας σε πρόεδρο ποδοσφαιρικής ομάδας, επενδυτή στις τηλεπικοινωνίες, καναλάρχη και υποψήφιο (πάντα σύμφωνα με τις φήμες που φιλοξενούσαν οι παραχρηματιστηριακές στήλες, αλλά και τα πρωτοσέλιδα της εποχής...) για την αγορά του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής και ότι άλλο βάζει ο νους σας.

Πριν "απογειωθεί" μαζί με τις μετοχές των ΕΡΓΑΣ και Intersat, ο Γ. Μπατατούδης είχε καλό όνομα μεταξύ των εργολάβων. Ηταν ένας από τους εμπνευστές της ιδέας για εξαγορά του κτήματος Καμπά και η ΕΡΓΑΣ ήταν μία από τις πέντε κατασκευαστικές επιχειρήσεις που απέκτησαν την τεράστια ακίνητη περιουσία (σήμερα ελέγχεται αποκλειστικά από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Η ΕΡΓΑΣ συμμετείχε, επίσης, στην κοινοπραξία που κατασκεύασε και διαχειρίζεται την Αττική Οδό, ενώ ήταν μία από τις πρώτες ελληνικές τεχνικές εταιρείες που βγήκαν στη Δυτική Ευρώπη. Ανέλαβε έργα στη Γερμανία, αλλά δυστυχώς αποκόμισε μόνον ζημιές.


Ηρθε, όμως, η εποχή της χρηματιστηριακής "φούσκας" και των αετονύχηδων που φούσκωσαν τα μυαλά του πρώην ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων και εργολάβου. Οι απίστευτες υπεραξίες της εποχής, η "φάμπρικα" με τα δημόσια έργα του Β' ΚΠΣ (ύψους δεκάδων δισ. ευρώ) και ο εύκολος δανεισμός (χάρη στις προνομιακές σχέσεις με το πολιτικό σύστημα που εξασφάλισαν τα έργα...) επιτρέπουν στον Γ. Μπατατούδη να ανοίξει φτερά. Στις γενικές συνελεύσεις της ΕΡΓΑΣ, που πραγματοποιούνται στο ιστορικό ξενοδοχείο Acropol της Πατησίων, που είχε αποκτηθεί από τον επιχειρηματία, επικρατεί πανηγυρική ατμόσφαιρα. Ανακοινώνονται σχέδια επί σχεδίων, με τη διοίκηση να δηλώνει πως συζητά με επενδυτές (αμερικανούς, κλπ) για σειρά πρωτοβουλιών.

Τίποτα από όλα αυτά δεν υλοποιείται. Ο Γ. Μπατατούδης έχει προλάβει, όμως, να αποκτήσει την ανενεργό εισηγμένη εταιρεία "Οίνων και Οινοπνευμάτων" την οποία μετονομάζει σε Intersat και αρχίζει τη μεγάλη περιπέτεια στο χώρο του αθλητισμού (ελέγχει πλέον τον ΠΑΟΚ), των τηλεπικοινωνιών (τότε αρχίζει η απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς) και των media. Σύμβουλοι στην Intersat είναι κορυφαία στελέχη όπως ο Ηλ. Γεωργίου και άλλα ηχηρά ονόματα. Ο επιχειρηματίας αποκτά τον τηλεοπτικό σταθμό Seven X και ανακοινώνει επένδυση για τη δημιουργία ψηφιακού δορυφορικού "μπουκέτου" (όπως η Nova) και σειράς άλλων υπηρεσιών media και telecoms.

Οι μετοχές των ΕΡΓΑΣ και Intersat απογειώνονται στη διάρκεια του 1999, αλλά οι επενδύσεις δεν προχωρούν. Στο μεταξύ διάφοροι επιτήδειοι πλευρίζουν τον Γ. Μπατατούδη. Οι τεράστιες εκπτώσεις με τις οποίες έχει αναλάβει τα έργα η τεχνική εταιρεία αρχίζουν να παράγουν ζημιές, ενώ τα φιλόδοξα σχέδια της Intersat αποδεικνύονται απλές δηλώσεις με στόχο το "φούσκωμα" της μετοχής. Το χρηματιστήριο αρχίζει να καταρρέει, αλλά ο Γ. Μπατατούδης δεν παραδίδει τα όπλα. Στις γενικές συνελεύσεις της ΕΡΓΑΣ στο Acropol δεν υπάρχει πλέον πλούσιος μπουφές, αλλά μερικά βουτήματα. Ο πρόεδρος, πάντα λιγομίλητος, είναι εμφανώς προβληματισμένος.

Συνεχίζει, όμως, να μιλάει για επενδυτές που θα αγοράσουν την ΕΡΓΑΣ και άλλα ηχηρά παρόμοια. Είχε προλάβει να πωλήσει το Acropol στο υπουργείο Πολιτισμού την περίοδο Ευαγγ. Βενιζέλου. Το ξενοδοχείο υποτίθεται πως θα φιλοξενούσε το υπουργείο, αλλά στην πορεία αποκαλύφθηκε πως χρειάζονταν εκτεταμένες παρεμβάσεις για τη στήριξή του. Μέχρι σήμερα παραμένει ερείπιο...

Παραμονές των εκλογών του 2000, ο Γ. Μπατατούδης λαμβάνει δάνειο 7 δισ. δραχμών από την Αγροτική για να στηρίξει τις μετοχές που υποχωρούν. Εκείνη την εποχή είχε στηθεί ολόκληρη φάμπρικα από την κυβέρνηση Σημίτη η οποία είχε μετατρέψει τη χρηματιστηριακή φούσκα σε προεκλογικό σύνθημα... 

Ο τότε διοικητής της Αγροτικής Π. Λάμπρου έδωσε και άλλο ένα δάνειο στον Γ. Μπατατούδη το 2002. Οι πιστώσεις της τράπεζας προς διάφορους επιχειρηματίες που είχαν εμπλακεί με χρηματιστηριακά σκάνδαλα ερευνήθηκαν από τη διοίκηση Μηλιάκου (επί Ν.Δ.), αλλά ο Π. Λάμπρου αθωώθηκε. Ο Γ. Μπατατούδης δεν καταδικάστηκε τελεσίδικα για καμία από τις χρηματιστηριακές υποθέσεις που κατηγορήθηκε. Τελικά την πλήρωσε επειδή έμπλεξε με το ποδόσφαιρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου