Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Η καμαριέρα και ο Δημοκλής


Το παράδειγμα εκείνου του λαμπρού νέου των Αθηνών, του Δημοκλή, φέρνει στο νου η ηρωική στάση της καραμαριέρας η οποία αντιστάθηκε (χωρίς να έχει μαύρη ζώνη στο καράτε) στην επίθεση του Ντομινίκ Στρως Καν, όπως τουλάχιστον καταγγέλει η ίδια

O Δημοκλής, που είχε και το παρατσούκλι «’Ομορφος», ήταν ο φλογερώτερος έρωτας του Δημητρίου του Πολιορκητή τον καιρό που ο γιός του φοβερού στρατηλάτη Αντίγονου του Μονόφθαλμου κατέκτησε και έμενε στην Αθήνα. Ο έφηβος ωστόσο αντιστέκονταν σ’ όλα τα δώρα και τις απειλές, απόφευγε τις παλαίστρες και τα δημόσια μέρη, πήγαινε σε λουτρά ιδιωτικά, για να ξεφεύγει το κυνηγητό του βασιλιά. Σε ένα τέτοιο ιδιωτικό λουτρό ήταν όταν, ενώ λούζονταν, μπήκε ο Δημήτριος ‘ μη έχοντας βοήθεια καμιά, ούτε από πού να ξεφύγει, τράβηξε το καπάκι του καζανιού και πήδησε στο καυτό νερό, σώζοντας με το θάνατο την αγνότητά του!

 Αλλου είδους όμως ήταν ο γιος του Κλεομέδοντα, ο Κλεαίνετος ‘ αυτός γύρεψε σαν αμοιβή από το Δημήτριο, να χαριστούν του πατέρα του 50 τάλαντα πρόστιμο, που χρώσταγε στην πόλη ‘ κι ο Πολιορκητής έδωσε στον Κλεομέδοντα γράμμα προς το δήμο των Αθηναίων και ζήταγε την άφεση της ποινής. Τάχασαν όταν τ’ ακούσανε ‘ και ψήφισαν : να υποχωρήσουν τώρα, αλλά να μην έχει από εδώ κ’ εμπρός κανένας πολίτης το δικαίωμα να φέρνει επιστολή συστατική από το βασιλιά στο δήμο. Θύμωσε όμως τόσο με το ψήφισμα ο Δημήτριος, "που όχι μονάχα τσακίστηκαν να τ’ αναιρέσουν, παρά και καταδίκασαν σε θάνατο ή εξορία όσους το προτείνανε ή συνηγορήσανε για δαύτο".  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου